GirlPower

GirlPower

tisdag 18 oktober 2011

Balans

Något som försämras med åren är den fysiska balansen. Själv fick jag ett riktigt lågvattenmärke i och med stroken för åtta år sedan (oj vad tiden går) och tränade mig till att faktiskt kunna stå på ett ben.

Sedan har jag varit slarvig. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men jag har tagit på mig strumpor sittande på en stol eller på en säng rätt så länge.

Hos sjukgymnasten fick jag bannor. Jag vinglade som en drucken om jag försökte stå på ett ben och fick genast en övning att göra varje dag. Så här är den:

Stå på ett ben. Sträck ut det andra (benet ska vara absolut rakt) och rita alfabetet i luften framför dig. Växla ben.


Bilden hämtad från http://www.rymden.nu/pope/pics.php?y=1

Jag har varit riktigt envis, i början fick jag hålla handen/ett pekfinger mot väggen och jag klagade högljutt hos sjukgymnasten att jag inte blev bättre. Men, efter en och en halv månad är jag riktig, riktigt bra på det här och jag upptäckte till min förvåning att jag efter träningen i går stod och tog på mig sockarna utan problem.

Träning lönar sig!

I går såg jag på TV ett vetenskapligt program där man bl.a. kollade på Magnus Ladulås och hans hustrus ben. Hans hustru var i 70-årsåldern när hon dog och hennes ben var mycket kompaktare och tyngre än kvinnors av i dag i samma ålder. Kanske beroende på att vi rör oss för lite och drabbas av benskörhet. Skillnaden var markant.

Hoppas att skolorna verkligen börjar prioritera idrott och gymnastik, nu när det krävs så lång skoltid av ungdomarna.

9 kommentarer:

Lisbeth sa...

Testade övningen och du det där är inte det lättaste. Jag fick en Tia för 4 år sedan och har också haft balansproblem. Är det så att man måste träna hela livet? Jag märker ibland att jag måste sitta på soffbordet när jag knyter mina skor.
Där ser man trodde nog inte att jag skulle säga att det var bättre på 1700-talet
Ha det gott

AprilSus sa...

Testade precis din övning, då jag känner att min balans inte är helt okej alla gånger. Det blir betydligt värre när det är mörkt.

Jag fick genast problem med din övning, inte så mycket balansen som jag kanske trott, utan det var mina onda höfter som inte ville vara med. :(

Kramis!

veiken sa...

Självklart är det viktigt med träning av olika sorter för alla.Övning ger färdighet....nu hinner jag inte skriva mera - ska rita alfabetet :)

mormia sa...

Grattis, ja det sägs ju att träning ger färdighet och då är det också bra med lite jävlar anammat.
Ha det bra/kram

Mollan70 sa...

Ja, mer gympa i skolan. Många väljer bort idrott idag pga av bla. dataspel.

Gunilla sa...

va skönt att du fått lite balans i tillvaron igen !!

Sladdertackan sa...

Skulle tro att man behöver träna regelbundet. Balansen varierar ju också dag för dag. Migrän ger t.ex. dålig balans och dagarna efter att jag har haft ett anfall är jag rätt så vinglig om jag försöker stå på ett ben.

diana sa...

Jag är lite vinglig ibland, så den här övningen tackar jag för :) Bra tips

Pege sa...

Hej
Ja de e bedrövligt vad balansen försämrats de senaste åren för mig också. Har problem i bland när kalsonger och brallor ska på. Voi voi. Men jag ska ta till mig ditt tips.