GirlPower

GirlPower

måndag 7 mars 2011

Tycker du cashewnötter är dyra?

Efter att jag fått veta hur omfattande hantering det är innan cashewnötterna befinner sig i påsen och vi kan tugga i oss dem eller använda dem i matlagning tycker jag inte de är dyra.Cashewnötter växer på träd. Här är en bild på frukten, ser ungefär ut som en paprika, och i den frukten finns en enda stenfrukt.

Själva frukten kan eventuellt användas till vintillverkning, men oftast slängs den. Stenfrukten inuti torkas i ett dygn, sedan besprutar man den med vatten och låter den torka igen. Därefter tänder man eld på stenfrukterna. Man bränner av dem för att få bort det mesta av oljan i skalet. Elden släcks ganska omgående.Därefter knäcks varje stenfrukt en och en. Arbetarna måste ha handskar för skalet innehåller fortfarande en del hudirriterande olja. Kvinnorna jobbar på ackord och får själva bestämma sin arbetstid. De tjänar inte så mycket att de behöver betala skatt.Efter att stenfrukten knäckts kommer den lilla cashewnöten fram - men den har fortfarande en hinna på sig som är svår att få bort. Därför rostas den i ugn och sedan går det lättare att pilla bort skalet.Flickan på bilden tar bort skalet och sorterar nötterna i olika klasser.

En enda frukt ger en enda cashewnöt. Inte så konstigt att de betingar ett ganska högt pris.

11 kommentarer:

Siita sa...

Det var intressant att läsa o se. Nu förstår man det höga priset mot vanliga jordnötter. Ha det gott. Kram

Damen sa...

Oj, man får ju lite dåligt samvete. Men dom är så fantastiskt goda!

Kraka sa...

Njae... Jag är livsnjutare och kostar på mig en hel del dyra saker emellanåt så jag har inte funderat så mycket på att cashewnötter är dyra. Det är inget jag äter varje dag. :-)

Ellis sa...

Jag har något till dig på min blogg! =)
Kram Elenor

Anonym sa...

Hej! Brukar bara äta dessa nötter ibland. Ha en fin dag nu !

Gunilla sa...

OJ då, ja då förstår man att dom inte är så billiga :)

Krönikören sa...

Ibland får jag lite dåligt samvete när jag äter mycket cashwenötter. Jag läste om processen för ganska många år sedan och har för mig att den är mera giftig än hudirriterande.

Du verkar ha haft en underbar semester i alla fall!

Anonym sa...

Jag har varit på plats och sett hur det går till. Varje gång jag äter cashewnötter tänker jag på DAMERNA, inga killar, som utför detta skitjobb!

Sladdertackan sa...

Krönikören, jodå, guiden sa att oljan var giftig, men när jag letade på nätet fick jag inte fram annat än "hudirriterande". Men för att vara hudirriterande så har den ju en viss halt av giftighet.

Kraka sa...

Men är det verkligen logiskt att ha dåligt samvete för att man äter de här nötterna? Någon odlar för att sälja och på så sätt försörja sig och sin familj. Däremot bör vi kräva att de varor vi köper är framstälda på ett juste sätt. Men det gäller ju lika mycket kaffe, te och vetemjöl som cashewnötter.

diana sa...

Jösses. Då är de ju löjligt billiga egentligen.