GirlPower

GirlPower

söndag 6 mars 2011

Tsunamin i Khao Lak

Vi noterade när vi kom till Khao Lak att hotellen verkade nya och även Tsunami-skyltarna som informerade på flera språk hur man skulle ta sig till uppsamlingsområden för transport till högre höjder.

Vår lokala guide, en 47 årig man av kinesisk härkomst, berättade:

När havet drog sig tillbaka, ca 1 km, reagerade inte thailändarna - de visste inte vad som hände. De såg fiskarna som sprattlade och sprang ut för att plocka. Flera ringde sina anhöriga på telefon och bad dem komma och plocka fisk. Själv satt han på kontoret på tredje våningen när han hörde oväsen och tittade ut. Han kunde inte se havet för all grönska, men han såg taken på bungalowerna. Plötsligt ser han hur en bungalow välter och rullar runt, så en till och en till. Han hör människor skrika och springer ner och tillsammans med andra springer de mot bergen. Han vänder sig om och ser kontorsbyggnaden där han befunnit sig rasa samman. Vattenmassan som kom rullande var helt svart och full med bråte. Många människor miste livet eller skadades svårt av bråtet i vattnet. Innan tsunamin hade Khao Lak 5000 hotellrum, efter tsunamin fanns inga kvar. Nu har allt byggts upp igen och turisterna har återvänt.

Thailändarna är vana med jordbävningar i havet, de sker ständigt, däremot inte så starka att tsunamin bildas. Han berättade att "sea gypsis" havsfolket som bor på antingen båtar eller en by på pålar i vattnet har en gammal sång som säger att när den stora vågen kommer, då ska de fly till bergen.

Den första vågen som nådde Khao Laks stränder var nästan 10 meter hög. Mer än 5000 människor miste livet, många turister. Vattnet nådde på flera ställen drygt en kilometer in över land, på flera ställen 3 km in.  När vi åkte på vägen för att besöka den gamla staden Takua Pa fick vi höra att här gick vattnet 4 meter över vägen.

Numera finns varningssystem för en eventuell tsunami. Systemet testas med jämna mellanrum. Från att larmet går anses man ha 10 minuter på sig att ta sig till högre områden.Begravningsplats för ej identifierade tsunamioffer.


12 kommentarer:

Siita sa...

Hejsan. Jag hade två bekanta som omkom där. Ett gift par. Barnen var kvar här hemma. Kram

murvelina maskrosbarn AB sa...

Ja vilken tragedi det var. En kollega tll mig - reste i ett familjesällskap på 18 pers - alla hann undan. De hann bege sig upp i bergen. Men de var skakade länge och han, kollegan fick kurativ hjälp.

Vissa glömmer fort, andra aldrig. Så är det ju.

Ailas sa...

Det är helt ofattbara krafter som sätter i gång och inför naturens "vrede" har vi inte mycket att sätta emot. Må vi hoppas att det där inte behöver hända igen! Minns de hemska bilderna och känner en som miste livet; mamma till två barn...

Ellis sa...

Det är helt otroligt vad snabbt naturen kan ändra på livet för många och skapa kaos, tur att de har kunnat bygga upp mycket igen!
Kram Elenor

Farfar-Hebbe sa...

Ja men det går säkert bra att käka blåbärssoppa utan wasalopp..Haé Kram.

Vicke sa...

det är bra att dom tagit lärdom av tsunamin, så att dom är mer förberedda nu

ansepanse sa...

det är en händelse vi aldrig kommer att glömma, så många liv som gick till spillo, tragiskt
kramar

diana sa...

Vilken ohygglig tragedi. Det hugger fortfarande till i hjärtat bara av att läsa om det.

Ma sa...

Denna händelse har satt sig i minnet hos mig också. Det är något som man aldrig glömmer. Men det var skönt att man får veta att livet har återgått till det normala och turisterna har återvänt dit. Samt att det nu finns varningssystem för såna saker...

Fenixmonas sa...

Det var fruktansvärt när det hände...Jag och en kollega hade jour för hemkomna från Thailand och fick höra mycket om hur det hade varit. kramiz

Camilla sa...

Ja...vilken tragedi!
Jag har läst många böcker om tsunamin.
Böcker som folk har skrivit efter dom kommit hem.
På nätterna drömmer jag att jag och min familj var där.
Panik!
Ha nu en bra dag.
Kram på dig!

Anonym sa...

Jag riktigt ryser när jag läser ditt inlägg. Tänk så många som kunde klarat sig om dom hade vetat.....