GirlPower

GirlPower

måndag 21 november 2011

Borås är en soptipp!

Dagens promenad längs Viskan i Knalleland är sorglig. Det ligger skräp överallt – tomma dryckesförpackningar (juice, smoothie, yoghurt, milk-shake, saft, sportdryck, läsk och hopknycklade ölburkar), plast- och papperspåsar, tomma cigarettpaket, godisförpackningar osv. Marken och buskarna härbärgerar denna nedskräpning och det är deprimerande.

Vem skräpar ner? Naturligtvis, boråsaren som uttrycker sin mening om sin stad. Jag drar slutsatsen att ungdomarna uppfostras av sina föräldrar att det är OK att skräpa ner och så fortsätter detta. En annan orsak är att det är ont om papperskorgar - här borde de styrande skärpa sig. På vägen hem från gymmet kantades gångvägen av skräp, men jag såg endast en liten skräpkorg som var överfull. Skräptunnor eller papperskorgar ska vara stora och försedda med lock (och så ska de naturligtvis tömmas!) så att inte fåglar drar ut skräpet. Beror bristen på papperskorgar på att boråsaren förväntas sortera avfallet hemma i stugan?Bild från Borås sopsorteringsguide


Sophanteringen i Stockholm var betydligt bättre. Vi sorterade inte i vita och svarta påsar, men i övrigt sorterade vi vårt avfall: plast, glas, metall, tidningar, kartonger, batterier, lampor, lysrör etc. i närbeläget soprum och så fanns tillgång till grovsoprum där vi kunde slänga möbler o.d. Sopgubbarna sorterade antagligen här? Elprylar och farligt avfall fördes till återvinningscentralen.

I Borås förväntas du sortera allt ditt avfall, men det är inte så att man aktivt går ut med information med jämna mellanrum – nej, den får du leta upp själv. Trots att jag bor i en av Hökerums nybyggda fastigheter så innehåller det lilla soprummet bara utrymme för de vita och de svarta påsarna. I stället uppmanas boråsaren att ha ett utrymme hemma i sin lägenhet för sortering.

Grundtanken med den svarta och vita påsen är enkel. Svart påse=matavfall, vit påse=brännbart, men sedan så knölar det till sig: äggskal ska hamna i den vita påsen (ej matavfall), så även kattsand och blomjord (brännbart?), detta p.g.a. matavfallet omvandlas till biogas. Krukväxten som gjort sitt ska hamna i den svarta påsen, men, som sagt, jorden i den vita.

Inte är det enkelt på återvinningscentralerna heller. I våras åkte jag dit och sprang som en skållad råtta mellan de olika containrarna. Det är stora anläggningar och inte helt enkelt att stoppa rätt sak på rätt ställe. Jag skulle bl.a. slänga en uttjänad dammsugar, då visade det sig att dammsugarens olika delar skulle sorteras.

Jag tycker det ska vara enkelt att sopsortera. Allt som jag inte kan begripa vart det hör borde jag kunna få lämna på återvinningscentralerna, MEN där borde jag bara få lämna mina saker och professionella sopsorterare ta vid.

Sopsortering ska vara enkelt och användarvänligt - inte knöligt!

I övrigt älskar jag Borås, tro inte annat – hit har inte storstadens trängsel och stress hittat ännu!

18 kommentarer:

Aurora sa...

Vi sorterar vårt avfall hemma men de som bor i hyreshusen har soreteringshus att löämna i. Kram

Siita sa...

Vi sorterar vårt avfall själva. Kram

4U2 sa...

Sades just i Nyheterna detta med t.ex glödlampor att folk slänger de med kvicksilver i glassamlingen och det är fel. Varför inte då ha en egen insamlingskärl för dessa lampor som för batterier? F.ö såg jag en skatta som sprang omkring med en pappersmugg i näbben idag. Sjukt.

Maria sa...

Go kväll! Ja det här med sopsortering e inte alltid så lätt. Sedan tycker jag att kommunerna inte alltid tar sitt ansvar för återvinningsstationerna, kan bli överfulla o då ställer folk sopor bredvid containern.
Ha det bra/kram

Stefan Falkelind sa...

Jag tror att ju färre papperskorgar det finns och när de töms så sällan gör att folk slänger skräpet på backen. De tänker nog att varför ska de spara sitt skräp tills de hittar en papperskorg när inte kommunen bryr sig om att tömma de få som finns.

Sv: Det är en intressant författare. Känner honom själv. Lycka till i tävlingen.

Stefan Falkelind sa...

Sv: Olof Ahlberg heter konstnären.

Nett sa...

Håller med, det är tragiskt att se skräp runt omkring oss.

Browneyedgirl sa...

Blir faktiskt arg när jag ser en massa skräp, så svårt är det ju inte att ta hand om det. Jag är noga med att barnen vet att dom inte ska skräpa ner. Vara rädd om natur och människa, ja tack <3 Kram

murvelina sa...

skickad kommentar fick ingen adress. Det var Murvelina.

Lisbeth sa...

Här har vi en jättestor sopstation där man kan lämna allt och då menar jag precis allt. Inte nog med det. den är bemannad av jättetrevlig personal som hjälper till att se till att de man vill lämna kommer rätt. det här med ute skräp är väl inte konstigt med den brist på papperskorgar som vi har. Dom som finns syns knappt och är trånga att lägga ner skräpet i. Me den sophantering nu har i staden vore det väl enklast att börja med att lära skolbarnen. Dom är suveräna på att göra det om dom får chansen och jag tror nog att dom lätt kan sätta press på föräldrarna
Viktigt ämne det där
Kram

Gunilla sa...

jag är väldigt förvånad över hur stor skillnad det är från kommun till kommun, här är det inte alls lika upplyst om sopsortering, vi har bara "soptunnor" vid huset. I sala där har dom sopsortering vid hyreshusen, då sorterar folk mer a !!

Damen sa...

Det fungerar kanske bättre uppåt landet? Jag bodde förut i Enköping och där var det jättebra! Vi sorterade ALLT! och lätt var det. Sedan flyttade jag till Alingsås 1999 och det var som att gå några år tillbaka i tiden. Fast det har blivit bättre.

EvaB sa...

Nu har jag läst i fatt mig lite och tittat på dina fina bilder.

Visst är det tråkigt att vår gemensamma utomhusmiljö blir allt skräpigare. Det skulle behövas en stor nationell Skräpa inte ner-kampanj. Det gäller att få med barnen så de kan lära vidare till de vuxna som inte riktigt tänker sig för i sådana här sammanhang.

Janne sa...

Hej! Det är märkligt att folk kastar så mycket skräp fastän det kommit en ny skräplag med böter. Nej den gamla dängan "Håll Sverige Rent" håller ännu. Ha en fin dag !

carinasjolund sa...

Trist när det skräpas ner så :(
Tur att det har kommit en lag om böter :)
Nu kanske dom skärper sig? eller inte!
Kramen♥

Roffe sa...

Godmorgon.Sen jag kom hem har jag börjat på Aktivitetsträningen igen,så jag kommer upp på morgonen.inte alltid jag pigg på blogga men,börja så smått igen.ha en fin dag.kram

Mollan70 sa...

Här har vi avfallssortering i bostadsrättsföreningen.
Vill önska dig en fin första advent. Kram

Guldkryckan sa...

Våra sopor åker ner i ett hål i väggen ute i svalen...undrar ibland om vi här är de sista med denna anordning?

Ingen sorteringsstation på utsidan har vi heller...ja fy sjuttan...fast papperskorgar har vi på utsidan iallafall ;)

Alltid nåt :)

Trevlig helg på dig.