GirlPower

GirlPower

lördag 24 mars 2012

Här är det öken

Skumpande i en Jeep åkte vi ut i öknen, försedda med vattenflaskor. Jag hade förväntat mig sanddyner, men här var det stenigt och hårt. Direkt vi kom ut i öknen blev vi alldeles torra i munnen. Den torra luften fick oss att känna en enorm törst, det hjälpte bara en liten stund att ta en klunk vatten.
Efter ungefär en timme kom vi fram till beduinbyn, som är målet för dessa utflykter.
De här människorna är med tillstånd bofasta, men är inte registrerade, har inga medborgerliga rättigheter, är analfabeter och visas upp för turisterna för pengar. Det ger lite dålig smak i munnen. Jag förstår inte hur någon kan leva i detta karga ökenlandskap. Beduinerna bjuder på kamelritt, det kostar inget, men de tar gärna emot dricks. Jag skulle tro att det är utflyktsarrangörerna som tjänar mest pengar.
Barnen lekte med vad som fanns till hands, en plastflaska i snöre fick vara bil, en rostig tunna med vassa kanter skulle nog de flesta svenska mammor varna för.
Beduinerna har problem med inavel, de bor så isolerade, barn föds med missbildningar. Många barn dör i tidig ålder av skorpion- eller ormbett.
Här bakar en beduinkvinna bröd som sedan gräddas i en ugn byggd av stenar och som värms upp av kamelbajs. Hon rullar brödet på en pinne, och kakan blir tunnare och tunnare.
Vävda bonader är en inkomstkälla. De säljs till turisterna. I vår grupp var det bara en som köpte en vävd väska till sin lilla dotter. Jag kan inget om vävning, det kommer ni att märka när jag försöker beskriva hur de gör när de väver. De har inte en vävstol där den som sitter och väver trampar trådarna så att de korsas för varje varv. Nej, en kvinna sitter under och utför det arbetet, den andra för skytteln fram och tillbaka. Varpen (eller vad den nu heter) rullas inte upp utan sträcks en lång bit utanför tältet.
Sedan kördes vi tillbaka mot Hurghada, men stannade på vägen för att invänta solnedgången. Den skulle vara så vacker här ute, sas det.

Pyttsan! Sverige har mycket vackrare solnedgånger. Här var det nästan inga färger alls, bara lite gult sken, "mycket väsen för ingenting".

9 kommentarer:

Aurora sa...

Håller med. Har man sett en solnedgång på västkusten när solen sjunker i havet så finns inget bättre. kram

Siita sa...

Hejsan. Nog har vi bättre i Sverige. Solnedgång som gör att det ser ut som skogen brinner. Deras bonader såg ut som flamsk vävnad. Kram

Guldkryckan sa...

Ja fan..de där människorna har det nog inte så lätt med våra mått mätta...!
Men nånstans så kanske de har det bättre än oss...bara nånstans...vet inte...bara en känsla.

Herrejösses vilka fina solnedgångar vi har här i landet...det där såg ju inge vidare ut...!

Ha de bäst. :)

Lisbeth sa...

Verkar som om upplevelsen i sig var något att minnas. Om jag vet rätt så vill ju dessa beduiner leva som du beskriver. Lite utanför och till det kommer ju inavel. På flera ställen i världen har man försökt att få dem att flytta till civilisationen men inte lyckas så bra.
Ha det bra

Roffe sa...

Jag var i Hurghada 2005 och fick se det du sett.varmnt och skönt i Egypten.kram

Anonym sa...

Hej! Här har Tussilagon kommit opp och visar sin gula hatt. Vi tog även en liten fototur med Herbie i helgen. Ha en fin dag !

Gunilla sa...

Vi gjorde inga utflykter vi, bara till bättre snorkelstrand...får bli en annan gång !

Maria sa...

Ja tänk vilket annat liv vi lever men blev säkert en upplevelse för er.
Ha de bra/kram

Monika sa...

Vi har det sååå vackert här i Sverige bara runt knuten, men man tror av någon anledning att gräset är grönare på andra sidan. Intressant att de har inavel och så mycket fattigdom än.