GirlPower

GirlPower

måndag 3 september 2012

Vad i helskotta?


Jag ser på Rapport ett inslag om lågenergilampor. De upplyser om att om en lågenergilampa går sönder när den är varm (alltså är tänd) så ska man göra följande:

  • Stäng dörren till rummet. Öppna ett fönster och gå ut från rummet. Gå inte in igen förrän efter 30 minuter.
  • Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa.
  • Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, stäng burken och märk den, till exempel med texten "kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa". Lämna burken till en bemannad återvinningscentral som farligt avfall.

Använd inte dammsugare, för den kan sprida kvicksilverdropparna i luften.

Det är de ”miljövänliga” lågenergilamporna det. Jag läste också att de inte är lämpliga som sänglampor eftersom man bör ha minst 30 cm avstånd, på grund av den ultravioletta strålningen.

Talesperson på energimyndigheten gjorde gällande att det här känner alla till. Jag gjorde inte det och inte heller den dam som intervjuades. Hon jobbade i en belysningsaffär.

Visste du?
7 kommentarer:

Siita sa...

Nej det hade jag ingen aning om. Ska man göra lika då den bara slocknar? Kram

Anonym sa...

Nej, men den ska sorteras på samma sätt som lysrör.

Lisbeth sa...

Jag hade ingen aning om det men nu vet jag. Vad ska man göra då? Det finns ju inga vanliga lampor att köpa
Verkar som ett moment 22 det här. man visste nog inte så mycket när det togs beslut. eller rättar sagt de som tog beslut visste inte
kram på dig

Fenixmonas sa...

Att de var farliga har jag hört, men inte att de var så farliga...Det är ju skrämmande!! Ska vi sluta läsa när vi lagt oss nu då? Kramiz

Damen sa...

Inte en aning! Jag visste inte att det kan finnas kvicksilver i dem. Eller finns det alltid kvicksilver? En matsked kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö, läste jag för länge sedan. Jag tyckte det var så bra när det försvann från termometrarna. Jag måste läsa på om lampor. Tack för upplysningen!

Gunilla sa...

Men jösses, vad är mest miljövänligt kan man undra, men dom kanske inte "går sönder" så ofta ändå.... ??

Fenixmonas sa...

Godmorgon! Redan onsdag men riktigt höstigt ute denna dag! Nej, jag kör ju inte ens vanlig bil så gokart är ingenting för mig...Kramiz