GirlPower

GirlPower

söndag 22 maj 2011

Skulpturvandring i Borås

I går startade de guidade skulpturvandringarna som pågår till den 17 september, tre dagar i veckan: tisdagar kl. 18, onsdagar kl. 15 och lördagar kl. 14. Besöker du Borås så missa inte detta. Vandringarna startar vid Turistbyrån, är gratis och kräver ingen föranmälan. I går tog jag mig i kragen och gick med.


En av de första skulpturer vi såg var Sean Henrys stora målade bronsskulptur utanför Högskolan - en skulptur som jag tror alla älskar. Den är helt fantastisk, den är som en 3-dimensionell målning. Här kommer några detaljer:
Jag har sett skulpturerna förut, men får veta så mycket mer när jag går med på en vandring. T.ex. om Kaninen i Borås stadspark. Den heter Mate Hunting och är gjord av Marianne Lindberg de Geer. Hon har hämtat inspirationen för Alice i Underlandet, den jäktade kaninen. Den här kaninen är dock inte jäktad. Men hans ögon är en klocka, det ena är timvisare och det andra är minutvisare så att de rör sig, vilket jag inte hade en aning om innan. Men klockan går långsamt eftersom de runda pupillerna är så tunga.


Och så ett konstverk som jag inte ens sett! Det kallas streckkod Borås där konstnären Pål Svensson fäst spegelglas i varje fördjupningar (streck) i väggen (arkitekten har gjort dessa långt innan streckkoder fanns), och nu är väggen levande när Viskan och grönskan speglas. Riktigt vackert!


Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence finns på flera ställen. Den gjordes efter John Lennons död och skulpturen finns utanför FN-huset i NY. Alla andra utom den i Borås är revolvrar, Borås skulptur är en pistol. Den har tidigare stått i konstnärens egen trädgård, men nu finns den i Anna Lindhs park här i Borås.


Skulpturvandringen som enligt programmet ska ta en timme, tog 1 timme och 45 minuter. Det går inte att hinna alla konstverken på en timme, förstår inte hur det är tänkt. Jag har bara tagit med ett fåtal här. Vandringen avslutades vid Pinocchio av Jim Dine. Skulturen heter egentligen heter Walking to Borås och är en jätteskulptur i målad brons.
Det blåste kalla vindar och jag hade alldeles för lite kläder på mig och frös så jag huttrade, så det var skönt att gå hem och ta en kopp varmt te efteråt. I dag får jag sota med ont i ryggen, men vad gör man inte för lite kultur.

17 kommentarer:

Roffe sa...

Det har du rätt i,men har otur,kan det slå ner och brinna upp huset där man bor i.då bli man utan tak.

Roffe sa...

Kaninen såg häftig ut.Förstår det.Om man ska ha ledare till hjälp då tar det en timme,bara för att dom ska hinna med många vandringar.om man gå själv då går man den takt man vill.vad inte så.kram

Siita sa...

Så många skulpturer ni har, nästan 2 timmar. Här i byn finns en. Vår gamla gruvmor, hon var moster till LasseMaja. Kram

farfar0hebbe sa...

Ja det blev bra,är nu hemma igen lite mör i kroppen efter 4 dagar i Vreta..Haé Kram.

Lisbeth_koehlqvist@hotmail.com sa...

Tack för tipset känns som jag är på väg redan. Vilka häftiga verk.Speciellt det första. jag tänkte när jag tittade på första bilden att synd att någon lagt sig där

Gunilla sa...

häftiga saker !!

MICKAN sa...

Det är allt nåt speciellt med härliga statyer.

Maria sa...

Jag trodde det var en riktig gubbe som låg där på första bilden. Rundvandringar kan vara bra för att få upp ögonen för det som kallas konst som man kanske annars bara springer förbi.
Önskar dig en go måndag/kram

Fenixmonas sa...

Underbara skulpturer...jag gillar när man kan se vad det är...det är konst! Förstår att det tog på ryggen om det var en lång vandring! Kramiz

carinasjolund sa...

Vad duktigt gjort, ser riktigt verkligt ut!
Ha en fin dag!
Kramen♥

Camilla sa...

Så många och fina skulpturer ni har.
Det där är ju konst som man förstår sig på :)
Kram på dig!

attis sa...

Så fina skulpturer ni har där. I den här lilla byhålan finns det inte mycket av den varan. Ha det bäst.
Kramen

Vicke sa...

den ska jag inte missa om jag åker dit

Huskatt sa...

Många häftiga sajer har man omkring sig.
Vi har en rolig *rondell-hund* :D Konst kan vara riktigt roligt :D

Mufflo sa...

Gillar han som ligger. Ser både skönt och verkligt ut.

Forever young sa...

Synd att man inte bor i närheten.

Nett sa...

Rätt intressant denna vandring och även om man har sett dem så är det inte helt fel med mer information :)