GirlPower

GirlPower

torsdag 27 mars 2014

Recept på mjöd

Jag har precis läst ut Kaj Korkea-Ahos bok ”Gräset är mörkare på andra sidan” där Christoffer och Andreaz har hjonelagsfest och serverar mjöd. Då kom jag att tänka på att jag ju faktiskt har kvar receptet på mjöd som min mor gjorde när jag var barn. Jag har aldrig gjort mjödet här i Sverige, men hemma i Finland var det tradition till Valborg. Här är receptet:

8 liter vatten
2 citroner
½ kg farinsocker
½ kg strösocker
1 dl sirap
jäst motsvarande ¼ tsk

Kokande vatten hälls över citronernas gula skal, sockret och sirapen. Efter det att blandningen svalnat tillsätts citronskivorna och jästen. Följande dag silas mjödet, hälls i flaskor och en tsk socker och några russin tillsätts per flaska.


På svalt ställe blir mjödet färdigt på en vecka, i rumstemperatur på några dagar.

3 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Godmorgon! Nu är det bråda tider här så datorn får vila länge mellan varven. Kramiz

syren sa...

Jag kanske skulle prova att göra mjöd. kram

Guldkryckan sa...

Mjöd köpte jag förr på bolaget, riktigt smaskens det...borde nog prova det där :)

Sparar receptet.