GirlPower

GirlPower

måndag 12 augusti 2013

5:2 dieten är en livsstil

Jag brukar inte falla för dieter, jag har faktiskt inte provat en enda tidigare under mina 64 år. Men så såg jag programmet Vetenskapens Värld där Michael Mosley använde sig själv som försökskanin med olika typer av fasta.

Fasta påstås ge bättre hälsa, längre liv och dessutom ska det farliga bukfettet försvinna. Vikten minskar. Man har konstaterat att kroppen börjar reparera celler och tillverkningen av hjärnceller ökar (i alla fall på möss). Så jag hoppas att jag är släkt med mössen. För det här skulle ju innebära att demensen (som faktiskt knackar på rätt så ofta) skjuts upp.

Blodvärden har konstaterats förbättras. Adjöss med det höga kolesterolvärdet och diabetesrisken minskar.

Så jag började med 5:2 dieten för en vecka sedan. Det är inte en fasta i egentlig mening utan man drar ner på kaloriintaget två dagar i veckan, 500 kalorier för kvinnor och 600 för män. De övriga dagarna får man äta som vanligt.

Bestämde mig för att väga mig varje måndag efter frukost.

Första dagen, förra måndagen, gick som en dans. Inga problem alls. Dagen därpå var jag inte ens hungrig, men TRÖTT!

Skam den som ger sig. Nästa fastedag blev torsdagen. Nu var det inte lika lätt. Jag var HUNGRIG! Hela dagen! Morgonen efter var jag lika eländigt trött igen, men på onsdagen kände mig piggare och alertare än vanligt.

Så nu är jag framme vid den tredje fastedagen. Måndag. Jag vaknade och var jättehungrig, det måste vara psykiskt. Efter frukost vägde jag mig och konstaterade att vikten var helt oförändrad, MEN min våg som mäter allt möjligt inskaffad för ändamålet, påstod att jag minskat på fett, ökat muskler och vatten i kroppen. Hur den nu kan veta det? Men jag tänkte jag skulle ta det här lite "vetenskapligt" innan jag går och får kolesterolvärdet om en månad eller så.

Jag hoppas ju också att det här ska påverka min migrän positivt, skulle det mot förmodan bli tvärtom, då lägger jag av direkt.

Det finns hur många positiva människor till den här metoden som helst. Läs bara Damens inlägg, hon har hållit på ett tag med fastan:
http://damen.nu/?p=2946

Håll tummarna att jag klarar den här dagen också! Fortsättning följer, så ni får veta hur det går: om jag fortsätter eller om jag lägger av.

Jag hoppas att jag kommer att uppleva det som Damen upplever!