GirlPower

GirlPower

lördag 24 september 2011

Dödsorsak: kvinna

Varför måste kvinnan dö eller straffas hårt? Jo, just därför att hon är kvinna. Det här är inte fråga om religion eller tro, det är rasism i dess ursprungliga form då människorna delades in i man och kvinna.

 Karin Alfredsson är journalist och författare. Hon har arbetat som redaktör för Aktuellt och programledare för Kalla Fakta m.m. Hon har bl.a. genom sina romaner med verklighetsbakgrund belyst kvinnors situation ute i världen. Just nu är hon engagerad i projektet Dödsorsak: kvinna http://www.causeofdeathwoman.com/ ett journalistisk försök som lanseras våren 2012, ännu så länge får vi följa projektet som blogg. Bakom projektet står Karin Alfredsson, Linda Forsell and Kerstin Weigl. På denna adress kommer de till våren att dokumentera och försöka motverka våldet mot kvinnor i olika delar av världen. Förhoppningsvis öppnar de ögonen på politiker och allmänhet i flera länder.

Jag har precis läst boken Pojken i hiss 54 (du kan läsa om den på min bokblogg). Den liksom Karin Alfredssons tidigare böcker om biståndsarbetaren Ellen Elg är både spännande och lättlästa och förmedlar kunskap om kvinnosynen i olika länder. Jag önskar att du läser hennes böcker, även om du kanske inte läser en bok så ofta. Det är de absolut värda!


Dubai är rikt. Samtliga bilder har jag hämtat från nätet. Många emiratier har en överkonsumtion som vida överstiger västvärldens. Samtidigt utnyttjas gästarbetare, både män och kvinnor, ofattbart. Många kommer från fattiga länder och deras familjer i hemlandet är beroende av deras inkomst. Kvinnor utnyttjas, och t.o.m. våldtas av sina arbetsgivare, precis som skedde i Sverige under pigtiden. Kvinnorna måste kanske genomgå smutsiga aborter.
Dubai har en spännande och överdådig arkitektur. Jag önskar att jag någon gång har tillfälle att besöka Dubai.

Tornet Burj Khalifa har 164 våningar och 57 hissar och används som hotell, kontor och bostäder. På våning 123 och 124 finns utsiktsplatser för allmänhet och turister. Här försvinner/kidnappas Ellen Elgs son i boken.

8 kommentarer:

AprilSus sa...

Kanske dags att besöka bibiloteket och låna dessa böcker du tipsar om. Har varit dåligt med läsning under en lång tid nu...

Kramis!

Siita sa...

Hejsan. Det är ju för jäkligt hur kvinnor har det. Kram

carinasjolund sa...

Tack för boktipsen!
Ha en fin kväll!
Kramen♥

Janne sa...

Goddag idag har jag en liten gästbloggare på min blogg. ha en fin dag !

Lisbeth sa...

Tack för dina tips på bloggen. Gick in och läste lite grann. Jag gillade det jag läste just för att det var en blogg som handlar om att uträtta saker för andra. Nu sen jag fick sjukersättning har jag haft svårt att hitta något att engagera mig i.
Har börjat se om efter volontärarbeten. Ska hitta något till slut som kan ge mig och andra bättre mening i livet
Kram på dig

Esthonian Angel sa...

Låter lite väl overkligt att man kan bli kidnappad på 123-124 våningen där det är turister på utsikt.
:)

Esthonian Angel sa...

Dock glädjande att Kvinnor i Saudiarabien äntligen ska få rösträtt!
Fast mig veterligen borde dom ha frihet att göra och se ut som dom vill.
:)

Sladdertackan sa...

Det är inte alls overkligt att ett barn kan komma bort i en folksamling. Barn kan följa med en vuxen för att titta på något, eller lockas med en leksak.

Visst är det bra att de ska få rösträtt, men det lär dröja flera år eftersom rätten ska gälla först nästa mandatperiod.