GirlPower

GirlPower

torsdag 10 februari 2011

Nätmobbing

Slötittar på TV. Dr Phil igen. Nu handlar det om nätmobbing och jag blir alldeles bestört. "Det gäller USA", tänker jag först. Men sedan så slår det mig med full kraft. Naturligtvis, mobbarna har fått nya verktyg, mobbarna fanns ju redan när jag växte upp. Jag vet hur utsatt man är som ett mobboffer ända tills man har kraft att slå tillbaka - och alla har inte den kraften.

Jag började kolla på nätet och hittade den här artikeln på bl.a. Expressen. Läs här.

Programmet i TV upplyser mig om att du måste ha en viss ålder för att registrera dig på Facebook. Stämmer det verkligen? Det finns massor med barn därute. Innebär det att föräldrar går i god för barnet, jag måste fråga dottern för jag vet att dottersonen finns därute.

Men, det viktigaste föräldern ändå kan göra är att prata med barnet och att barnet vågar tala om att det blir mobbat. Jag vet av erfarenhet hur viktigt detta är, aldrig kände jag mig så ensam och utlämnad eftersom jag visste att mina föräldrar skulle ha blivit väldigt besvikna på mig om jag inte klarade mina egna problem själv, vilket är en tung börda att lägga på ett barn, många klarar den inte utan begår i värsta fall självmord.

Det finns möjligheter att spåra nätmobbare, det gäller bara att ge polisen rättigheter och möjlighet att ge föräldrarna till mobbarna bestraffning.

Läs mer här, här och Nätmobbare kommer undan.
26 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Jodå, visst förekommer det nätmobbing...viktigt att föräldrar vet vad gör på nätet! kramiz

Ma sa...

Viktigast är nog att föräldrarna håller sina barn mer under uppsikt och vet vad de har för sig för något och inte bara tror dem om gott samt att de små och snälla jämt. För det är inte barn...

Ailas sa...

Massor med mobbning förekommer på nätet. Synligt som osynligt. Det synliga är ganska uppenbart; de elaka kommentarerna, gilla-knappen vid fel tillfällen och sådant. Skämt, säger en del... men, vi vet bättre.

Det osynliga är att inte bli addad av andra, att folk frågar runt efter mobilnummer, facebook-ID... men att vissa inte blir tillfrågade.

Det här var bara några exempel, men det finns mycket, mycket mer!

ansepanse sa...

visst finns det nätmobbning, men det är hemskt att det ska drabba barn och ungdomar på det där viset
kramar

Huskatt sa...

Det finns inget som hindrar dig att ljuga precis hur mycket som helst när du skaffar dig ett FB konto. Ingenting alls.

Och du har rätt, det är PRATA med sina barn man behöver göra. Och inse att de kan få för sig att ljuga ibland och helt enkelt ta en tripp i deras dator in i mellan :D

Siita sa...

Jag vill inte bli utsatt för det. Kram

Krönikören sa...

Visst finns det. Vi ska inte leka struts och låtsas något annat.

Du verkar ha haft det tufft.

Sv: Jag är nu av med hakkorset. Tack och lov! Men det tog några timmar.

Janne sa...

Hej! Jag brukar bara fixa färgerna och skärpan på bilderna. Tycker bilderna ska vara orörda annars är dom ju inte original. LER ! Ha en fin dag nu !

AprilSus sa...

Jätte bra inlägg! Det är verkligen viktigt att vi pratar mycket med våra barn om hur man bör uppföra sig på nätet och de måste känna att de vågar prata med oss vuxen om de råkar ut för obehagliga eller elaka personer på nätet. Jag var nyligen på en föreläsning och den vanligaste anledningen till att barn inte vill/vågar berätta för oss föräldrar är för att de är rädda att få dataförbud. Det är prata, prata och prata som gäller och inte tjata och förbud. Vi gjorde väl inte alltid som vi skulle som barn och det gör inte våra ungar heller. Råkar de sen illa ut och vet att de har ett straff att vänta, då vågar de kanske inte berätta vad som hänt?
Mina tjejer använder FB och det är ett toppen sätt att hålla kontakt med kompisar & familj som bor långt borta, men jag håller koll på dem. Får de en olämpligt kommentar drar jag mig inte för att lämna en kommentar för att upplyser om att jag finns där och ser vad som skrivs. Full koll är ju omöjligt att ha, men man får göra så gott man kan.
Det är ju skrämmande att inte våra lagar kan hänga med i utvecklingen för att kunna skydda oss om vi blir drabbade mobbing och hot.

Fenixmonas sa...

Ja, detta var en fin plats att vara på!! Jag ska dit igen! Kramiz

Camilla sa...

Det finns så mycket skit ute på nätet.
Men det finns mycket bra också.
Men det är ett måste att hålla koll på barn och ungdomarna har för sig på nätet.
DET är föräldrarnas ansvar.
Kram på dig!

amacasa sa...

Det är verkligen läskigt det där med nätmobbingen. Folk verkar bli helt tokiga när man dessutom kan vara anonym...

Gunilla sa...

Ja man blir chockad när man hör hur elaka människor kan vara mot varandra !!

Roggan/clapton sa...

Blev själv mobbad som barn p.g.a. att jag hade diabetes. Det höll på ända tills jag samlade kraft och tog till knytnävarna. Sedan hände aldrig mer.

Murvelina sa...

Mobbnig både på nätet och i verkligheten är ett ondo av största slag.
Jag, ett maskrosbarn vet, hur det känns men än har ingen mobbat på nätet. Den mobbning jag utsattes för skedde i skolan. Usel i matte, skilda föräldrar, usel i idrott, då försattes man på sidan om. Och rasterna, en del hemska vill ,mam bara glömma, men det hjälper att skriva av sig...Bra inlägg, föräldraögon är ett måste - och som du säger. Barn förr måste klara sig själva. Inte skvallra, inte klaga.

veiken sa...

Varför är vi människor så elaka mot varandra?
INGEN vill bli mobbad någon gång, någonstans. Ändå så sker det hela tiden.
Empati och förmågan att känna det andra känner saknas hos så många. Ofta är det dom svaga som slår för att känna sig starka!
Jag blir så förtvivlad.

Kram

veiken sa...

Varför är vi människor så elaka mot varandra?
INGEN vill bli mobbad någon gång, någonstans. Ändå så sker det hela tiden.
Empati och förmågan att känna det andra känner saknas hos så många. Ofta är det dom svaga som slår för att känna sig starka!
Jag blir så förtvivlad.

Kram

Kraka sa...

Nätet speglar världen här ute. Det är inte mer mobbing på nätet än IRL. Det mobbas i skolor, på arbetsplatser, i föreningar och i samhället i övrigt. Mobbing är ett samhällsprobem.

kloppan sa...

svårt att komma åt det när det finns vuxna som sjunker till samma nivå.
http://kloppan.wordpress.com/2011/01/23/nathatet/

Forever young sa...

När jag var ny på Facebook för några år sedan började jag söka efter vänner. Då hittade jag en sida som hette:"Vi som hatar Susanne Gunnarsson". Hon hade varit med i några sport/lekprogram på Tv och de som startat sidan tyckte tydligen att det var helt ok att starta en hatsida om henne. Jag har henne som vän nu, men har faktiskt inte frågat om hon vet om att sidan finns, men det är obehagligt att folk lägger energi på att vara destruktiva och slösa tid på att hata någon de inte känner. När jag kommer på elever som gör sånt pratar jag alltid med dem om att de ska lägga ner all den tid och energi de ägnar åt att hata på sig själva i stället. Tänk hur framgångsrika de kommer att bli då!

Sladdertackan sa...

Kraka, det kanske inte är mer mobbing på nätet än i verkliga livet, men här kan mobbingen ta oanande proportioner, bli betydligt råare p.g.a. att mobbaren kan gömma sig, vara anonym.

KajsaLisa sa...

Har inte facebook själv, men vad jag förstår så fyller man i en registreringsruta, det räcker. Den är ju mer utförlig än på en blogg, men man kan nog skriva vad man vill i den och fejka. Fast många får nog hjälp av föräldrarna också.

Roffe sa...

Godmorgon.Fira du alla hjärtans dag.Jag ge blommor när man känner för det.varför just denna dag man ska ge,fatta jag inte.Ha en skön dag.kram

Så du bytt blogg du med.ska lägga din nya på bloggen.

Anonym sa...

ja det finns mycket elakt ute på nätet.
Usch.
Kikar in och önskar en fin kväll :)

diana sa...

Gräsligt med nätmobbing. Lika illa som i "verkligheten" nästan. Verkligheten kan man dock inte stänga av.

Sladdertackan sa...

Nätmobbingen kan blir mycket råare och mycket värre p.g.a. anonymiteten. För många unga är nätet en del av livet och svårt att stänga av.