Jag har precis läst ut Kaj Korkea-Ahos
bok ”Gräset är mörkare på andra sidan” där Christoffer och
Andreaz har hjonelagsfest och serverar mjöd. Då kom jag att tänka
på att jag ju faktiskt har kvar receptet på mjöd som min mor
gjorde när jag var barn. Jag har aldrig gjort mjödet här i
Sverige, men hemma i Finland var det tradition till Valborg. Här är
receptet:
8 liter vatten
2 citroner
½ kg farinsocker
½ kg strösocker
1 dl sirap
jäst motsvarande ¼ tsk
Kokande vatten hälls över citronernas
gula skal, sockret och sirapen. Efter det att blandningen svalnat
tillsätts citronskivorna och jästen. Följande dag silas mjödet,
hälls i flaskor och en tsk socker och några russin tillsätts per
flaska.
På svalt ställe blir mjödet färdigt
på en vecka, i rumstemperatur på några dagar.
3 kommentarer:
Godmorgon! Nu är det bråda tider här så datorn får vila länge mellan varven. Kramiz
Jag kanske skulle prova att göra mjöd. kram
Mjöd köpte jag förr på bolaget, riktigt smaskens det...borde nog prova det där :)
Sparar receptet.
Skicka en kommentar