GirlPower

GirlPower

söndag 27 november 2011

Regnig Advent

Regnet smattrar oavbrutet sedan i går kväll. När vädret visar sig från den här sidan så vill jag hellre ha lite minusgrader och ett vitt snötäcke. Då blir det både trevligare och ljusare. I det här vädret vill jag inte gå ut ens.

Det är tydligen också dags för lite huvudvärk, vaknade med en sådan, skyller på vädret. För inte kan det väl vara start på migränen?




Regnet strilar ner
I går kväll tog jag en bild på min balkong. Jag har sytt gardiner av mörkläggningstyg (de är inte gröna utan beiga - kameran ljuger lite i mörkret). De går att dra för helt. Jag kämpade med 18,5 meter silkigt tyg som var glatt och tydligen bestod av tre lager: beige tyg på båda sidor med ett lager av något svart emellan som skräpade ner hela lägenheten innan jag var klar. Jag var även tvungen att klippa kanterna och fålla längs dem. Men nu är det klart! Hurra! Så nu kan jag reglera temperaturen i lägenheten under sommaren och framför allt dra för så att jag kan se på TV på kvällarna i vardagsrummet (vår och höst) när solen står lågt.

Och så önskar jag en trevlig och mysig Advent till er alla!

lördag 26 november 2011

Ljus i mörkret

Regnet slår mot rutan, men adventsstakarna och ljusslingorna har tänts överallt och lyser upp i det blöta mörkret. Jag sitter här och ler, jag läser Jonas Gardell på twitter. Här är ett litet axplock:

"Fast om Fredrik undrar vill jag poängtera att varje skelett i min garderob är ett enskilt fall.

Ärligt, såhär långt har Juholt som partiledare varit en katastrof med mustasch!

Att vinden skulle vända för Juholt? Snälla sossar, det är KD som förväntas tro på mirakel!

Financial Times utsåg Borg till Europas bästa finansminister. Svenska folket röstade fram Ugglas ”Jag mår illa” till 80-talets bästa låt.

Enda anledningen till att Uggla inte hade med mig i ”Jag mår illa” är för övrigt att jag inte heter Jonas Gardilla.

Sossarnas opinionssiffror liknar Stockholmsbörsen. Just som man trodde att det inte kunde gå ner mer kommer ett nytt ras.

Är jag en (S)lyna eller är jag en sla(MP)a – det är frågan!"

Jonas Gardell är en klurig man med skarp tunga.

måndag 21 november 2011

Borås är en soptipp!

Dagens promenad längs Viskan i Knalleland är sorglig. Det ligger skräp överallt – tomma dryckesförpackningar (juice, smoothie, yoghurt, milk-shake, saft, sportdryck, läsk och hopknycklade ölburkar), plast- och papperspåsar, tomma cigarettpaket, godisförpackningar osv. Marken och buskarna härbärgerar denna nedskräpning och det är deprimerande.

Vem skräpar ner? Naturligtvis, boråsaren som uttrycker sin mening om sin stad. Jag drar slutsatsen att ungdomarna uppfostras av sina föräldrar att det är OK att skräpa ner och så fortsätter detta. En annan orsak är att det är ont om papperskorgar - här borde de styrande skärpa sig. På vägen hem från gymmet kantades gångvägen av skräp, men jag såg endast en liten skräpkorg som var överfull. Skräptunnor eller papperskorgar ska vara stora och försedda med lock (och så ska de naturligtvis tömmas!) så att inte fåglar drar ut skräpet. Beror bristen på papperskorgar på att boråsaren förväntas sortera avfallet hemma i stugan?



Bild från Borås sopsorteringsguide


Sophanteringen i Stockholm var betydligt bättre. Vi sorterade inte i vita och svarta påsar, men i övrigt sorterade vi vårt avfall: plast, glas, metall, tidningar, kartonger, batterier, lampor, lysrör etc. i närbeläget soprum och så fanns tillgång till grovsoprum där vi kunde slänga möbler o.d. Sopgubbarna sorterade antagligen här? Elprylar och farligt avfall fördes till återvinningscentralen.

I Borås förväntas du sortera allt ditt avfall, men det är inte så att man aktivt går ut med information med jämna mellanrum – nej, den får du leta upp själv. Trots att jag bor i en av Hökerums nybyggda fastigheter så innehåller det lilla soprummet bara utrymme för de vita och de svarta påsarna. I stället uppmanas boråsaren att ha ett utrymme hemma i sin lägenhet för sortering.

Grundtanken med den svarta och vita påsen är enkel. Svart påse=matavfall, vit påse=brännbart, men sedan så knölar det till sig: äggskal ska hamna i den vita påsen (ej matavfall), så även kattsand och blomjord (brännbart?), detta p.g.a. matavfallet omvandlas till biogas. Krukväxten som gjort sitt ska hamna i den svarta påsen, men, som sagt, jorden i den vita.

Inte är det enkelt på återvinningscentralerna heller. I våras åkte jag dit och sprang som en skållad råtta mellan de olika containrarna. Det är stora anläggningar och inte helt enkelt att stoppa rätt sak på rätt ställe. Jag skulle bl.a. slänga en uttjänad dammsugar, då visade det sig att dammsugarens olika delar skulle sorteras.

Jag tycker det ska vara enkelt att sopsortera. Allt som jag inte kan begripa vart det hör borde jag kunna få lämna på återvinningscentralerna, MEN där borde jag bara få lämna mina saker och professionella sopsorterare ta vid.

Sopsortering ska vara enkelt och användarvänligt - inte knöligt!

I övrigt älskar jag Borås, tro inte annat – hit har inte storstadens trängsel och stress hittat ännu!

söndag 20 november 2011

Fototriss: Inramad

Fototrissen den här veckan är att illustrera begreppet inramad. Jag letade och letade bland mina bilder och det var inte lätt, de bilder jag tyckte illustrerade begreppet var inte de bästa, men det får bli dessa i alla fall:

Genom den inramande porten strömmar besökare in till den förbjudna staden i Peking.

Utsikt över Södermalm genom toalettfönstret i det rum jag hyrde i Stockholm innan jag flyttade ner till Borås.


Genom gamla Årstabron skymtar Globens kupol.
 Eftersom jag gärna vill delta i tävlingen så länkar jag till Coolstuff, här kan man hitta både roliga, tokiga och rätt så smarta saker.

Flera inramade tolkningar kan du se här.

fredag 18 november 2011

Tänkvärt citat

Jag måste bara citera Jonas Gardells inlägg på Twitter:

"Reinfeldt säger att vårdskandalerna är enskilda fall. Visst, varje träd är ett enskilt träd, men tillsammans bildar de faktiskt en skog."
 
Jonas Gardell har också en läsvärd artikel på Expressens websida.

torsdag 17 november 2011

Julmässa på Dagsnäs Slott

I det blev det bussresa till Julmässan på Dagsnäs slott invid Hornborgasjön tillsammans med grannar. Vi inhandlade lite glassmycken, te, julklappar m.m. Sedan åkte vi vidare till Cesarstugan för jullunch. Dagen avslutades med frosserihandlande på Falbygdens ost.
Dagsnäs Slott

Slottsflygel

Så mycket julsaker som helst ...

Underbart fina änglar

Jag köpte ett blått glassmycke

Hornborgasjön - nu utan tranor
Så var en trevlig dag till ända och i morgon ska jag ta sovmorgon. Det är "jobbigt" att vara pensionär, gäsp.

tisdag 15 november 2011

Frodiga, vackra kvinnor

När jag såg Annis bilder på fototrissen så trodde jag att det var Lena Lerviks kvinnor i Liljeholmen, så var inte fallet. Men jag letade i mina bildmappar och hittade konstverket i Liljeholmen och visst ser man att det är samma konstnär.


måndag 14 november 2011

Sjukvårdsmysteriet

Jag såg Dokument inifrån: Florence Karlssons sista resa i går kväll och blev väldigt bekymrad. Hur kan det kan få fungera så här?


Hur är det möjligt att en cancersjuk människa får ligga dag efter dag hemma, hon får inte plats på sjukhem för hon anses inte behöva vård i livets slutskede. I stället blir hon helt beroende av sina barn och hemtjänsten som kommer. Hennes doktor på vårdcentralen går inte att få hem (det är mera lönsamt med patienter som själva kommer till vårdcentralen, då hinner doktorn med flera patienter och mera pengar rullar in) och till akuten (som sägs vara enda vägen fram inom sjukvården) vill Florence inte åka.

Hennes dotter är förtvivlad. Hon ringer och ringer. Så småningom kommer hemsjukvården och Florence får äntligen smärtlindring och tas senare in på sjukhem. Hon avlider stilla ett dygn senare.

Programmet går att se på SVT Play.

Jag blir kallsvettig. Jag vill inte bli liggande i plågor när min tid kommer. Måtte jag få dö knall och fall!

Vad är det för samhälle vi lever i?

söndag 13 november 2011

Söndagsträning

Oj, vad jag är trött! Helt slut och ändå så är coreträningen bara en halv timme. Åldern börjar ta ut sin rätt. Jag tänker faktiskt gå och knyta mig med katt och en god bok. Det brukar sluta med att jag somnar, men må så vara.
Det är något visst med vatten! Lite speglingar i Viskan.

Fototriss: Kvinnligt


Min absoluta favorit: Poison!

Kvinnlig klädhängar: stol i sovrummet

Graciös magdansös på restaurang i Stockholm, fotad för några år sedan.
 Fler bidrag till veckans fototriss hittar du här.

lördag 12 november 2011

Skräckscenario, eller?

Jag tycker det är utmärkt att de privata vårdföretagen granskas, jag blir rädd när jag tänker på att vården ska vara så vinstdrivande att bonusar utbetalas. Vem som helst förstår ju att då blir det inte mycket vård kvar. Företaget Carema Care backade naturligtvis direkt om bonusarna när det blev allmänt känt. Varför? Av omsorg om de äldre? Knappast - har man filosofin att tjäna pengar till varje pris, så finns inget annat att göra. Annars försvinner kontrakten och jobben och företaget går i putten.


Samtidigt blir jag förbryllad: Har de tid att väga blöjor? Är det här sant? Blundar jag för verkligheten? Om detta är verklighet, då förstår jag varför tyskarna under andra världskriget inte kunde tro att utrotningslägren existerade.


Äldreomsorgen borde inriktas på att göra ålderdomen så smärtfri, trygg och trivsam som möjligt. Vi måste höja statusen för gamla människor, det är de som byggt det samhälle vi lever i idag och gett oss vår nuvarande levnadsstandard.


Här kunde regeringen göra en insats, men det gör man inte genom att låta pensionärerna betala högre skatt än de som jobbar, det sänder bara signalen att de äldre är mindre värda.

onsdag 9 november 2011

Vacker morgon

Jag älskar det här höstvädret! Lagom varmt, lite soligt, dimman på morgonen och framför allt inget regn på flera dagar.

Jag har precis tagit ut en plåt med blåbärsmuffins ur ugnen och en härlig doft sprider sig. Tyvärr tyckte kissen att hon skulle bidra med sina egna muffins och dofter från lådan. Nu sitter jag och väntar på mina "hantverkare", två snälla grannar som ska sätta upp vajrar för mina gardiner på balkongen.

På bokbloggen har jag skrivit om en intressant bok - Carin Göring skriver hem - en berättelse om ett unikt livsöde och en kvinna som trots sin svåra hjärtsjukdom envist följde sitt hjärta. Jag blir så imponerad av kvinnor som lämnar allt och börjar ett helt nytt liv. Dessutom är boken ett bidrag till vår historiesyn från en annan synvinkel.

söndag 6 november 2011

Fototriss: Så här ser det ut där jag är

Trots det milda vädret är det verkligen höst:
I Annelundsparken är marken täckt med en tjock matta av löv, men gröna ormbunkar sticker upp här och var. Träden är kala.
I Viskan speglar sig de kala trädkronorna medan gräset i vattenkanten fortfarande har både grön och gul färg. Gräsmattorna är fortfarande alldeles illgröna och björkarna har gula löv.
Mörkret faller tidigt och jag får mysa i stearinljusens sken.

Flera bilder på samma tema hittar du hos http://fototriss.blogspot.com/2011/11/fototriss-del-156-sa-har-ser-det-ut-dar.html

lördag 5 november 2011

Ett gott skratt förlänger livet

Kände mig lite låg i dag och kollade runt lite på youtube och hittade det här fantastiska klippet och skrattande bebisar.

torsdag 3 november 2011

En högst vanlig dag

Jag fastnade i en bok i går - Sankta Psyko av Johan Theorin - och jag kunde bara inte sluta läsa. Därför blev det tyst på bloggen, migränen infann sig inte den här gången, det var falskt alarm.

Det blev en lugn vecka. Träningen fick jag ställa in, tjejträffen blev inställd och från tandläkaren ringde de återbud, men så kan det bli ibland, det blev mera läsa i stället. I kväll blir det födelsedagsbjudning och i morgon måste jag ta mig i kragen och gå och träna.

Jag vägde katten i morse. Oj, oj, nu kommer veterinären att skälla på mig. Jag tyckte att katten börjat bli rund om magen och hon väger drygt 4,5 kg. Eftersom hon nu börjat bli lite lugnare så sätter sig kilona också (någon som känner igen sig? :D). Förra gången jag vägde henne vägde hon 2,9 kg.

Katten förstår inte det här med vintertid. Jag har försökt ställa om henne, men hon tycker att jag ska gå upp halv sex.

tisdag 1 november 2011

Är det dags nu?

Blir det tomt på bloggen några dagar framåt beror det på att jag ligger i migrän. I dag känner jag mig yr och är illamående, vilket brukar vara en förvarning.

Dottern och lillkillen fick tag på allt vad de tänkt på Ikea. Jag hade inte lika tur. Jag fick tag på vajer att sätta upp på den inglasade balkongen, men inte på de små "nyporna" som gardinerna ska hänga i. Det blir lite för soligt och varmt inne i lägenheten de dagar solen skiner, så det vore skönt att ha gardiner att dra för.

Så handlade jag också lite snabbmat till mig: älglasagne och köttbullar. Jag är lite lat ibland och när man är ensam så är det bekvämt med färdigmat. Två påsar skorpor och lite choklad åkte också ner i kassen.

Min kompis Ängeln är i Australien och jag fick ett vykort för några dagar sedan. Då hade de varit på guidad visning i Operahuset och hon skrev att där fanns 1.056.000 kakelplattor från Höganäs, det hade jag ingen aning om. Kul!

Nästa vecka åker dottern till USA.

Jag undrar om det är den regniga sommaren och hösten som fått mossan att krypa upp på stammen? Men vackert och färggrant är det.